مدرسه مطالعات دیالوگ باشگاه اندیشه برگزار می کند:
دربارهٔ «اختلاف نظر»
بهار و تابستان ۱۴۰۱
شروع نشستها: ۲۱ خرداد ۱۴۰۱
همراه با گفتارهایی از:
دکتر محمد ابراهیم آزادگان، دکتر غزاله حجتی، دکتر جواد حیدری، دکتر هادی خانیکی، دکتر محسن زمانی، آیت الله محمد سروش محلاتی، دکتر حسین شیخ رضایی، دکتر مروارید، اردشیر منصوری، محمدرضا لبیب و…
درباره پرونده «اختلاف نظر»
اختلاف نظر، امری به ظاهر رایج و بدیهی است که در شاخه های مختلف علوم و زندگی روزمره دیده می شود. اما در طی تاریخ طولانی فلسفه، کمتر به عنوان موضوعی مستقل به رسمیت شناخته شده است.
به نظر می رسد یکی از تلاش های اندیشمندان در تاریخ تفکر، در کنار پاسخ به سوالات اساسی و غیر اساسی -متناسب با نیازها و خواسته آدمیان- حل اختلاف ها و پر کردن شکاف های میان یکدیگر بوده است. عموما میل عالمان بر این است که گزاره هایی معقول و منسجم درباره عالم داشته باشند و برای نیل به این مقصود می بایست ابتدا به حل و فصل دیدگاه خود در کنار دیدگاه های دیگر بپردازند. در سطح زندگی روزمره نیز بارها با انواع «اختلاف نظر» مواجه می شویم و هر جا که صحبت از حقوق اساسی آدمیان مثل آزادی و حق انتخاب و همزیستی در کنار دیگران می شود، «اختلاف» پررنگ تر می شود و بیشتر رخ می نماید.
مدرسه مطالعات دیالوگ باشگاه اندیشه در نخستین رویدادهای عمومی خود به سراغ مساله «اختلاف نظر» رفته و بنا دارد با حضور صاحب نظران شاخه های گوناگون معرفت به مساله «اختلاف نظر» بپردازد و بر آنیم تا در این سلسله نشست ها و گفت و گو ها به این سوالات کمابیش بپردازیم:
- اختلاف نظر چیست؟ چطور «اختلاف نظر» را بفهمیم؟
- آیا شواهد واحد می توانند رویکردهای باوریِ متفاوتی را توجیه کنند؟
- سیمای «اختلاف نظر» در آیینه سنت فکری ایرانی – اسلامی ما چیست؟
- سهم توجه به «اختلاف نظر» در علوم اجتماعی، سیاسی و دینی چه میزان است؟ و در هریک با چه چالش هایی مواجه هستیم؟
- آیا «اختلاف نظر» منجر به بازسازی می شود یا تخریب؟
- رابطه «اختلاف نظر» با نسبی گرایی چیست؟
- راه های مواجهه با «اختلاف نظر» کدامند؟
و در پایان - «اختلاف نظر»؛ مدارا یا دیالوگ؟