آزاد, رویدادها

کتاب زنان و خانواده اثر لئون تروتسکی 1

کتاب زنان و خانواده اثر لئون تروتسکی 1

کتاب زنان و خانواده اثر لئون تروتسکی 1

کتاب زنان و خانواده اثر لئون تروتسکی 1

کتاب زنان و خانواده اثر لئون تروتسکی 1


سلسله نشست‌های گروه خانواده ایرانی و مسائل اجتماعی:

همخوانی و بررسی کتاب‌های حوزه خانواده

نشست اول:
کتاب زنان و خانواده
اثر لئون تروتسکی
ترجمهٔ منیژه نجم‌عراقی

تسهیل‌گر نشست:
دکتر علی نوری (جامعه‌شناس، مدرس دانشگاه و پژوهشگر)

دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳
ساعت ۱۷


گزارش مختصر نشست یکم از سلسله نشست‌های همخوانی و بررسی کتاب‌های حوزه خانواده

یادداشت از سهیلا پرویزی

نشست یکم از سلسله نشست‌های همخوانی و بررسی کتاب‌های حوزه خانواده با موضوع کتاب زن و خانواده اثر لئون تروتسکی و ترجمهٔ منیژه نجم‌عراقی با حضور دکتر علی نوری جامعه‌شناس و مدرس دانشگاه روز دوشنبه ۱۸ تیر ۱۴۰۳ در باشگاه اندیشه برگزار شد.

مباحثی چون سوسیالیسم و آزادی زنان بر مبنای نظریه سوسیالیم در این نشست مطرح شد. درباره این پرسش بحث شد که آیا سوسیالیسم راه رسیدن زنان به آزادی است؟ در این موارد تبادل نظر شد و هریک نظر خود را بیان کردند و تعاریف خود را از آزادی زنان در جامعه ارائه دادند.

بنا بر صحبت‌های دکتر نوری، هرجامعه‌ای با توجه به فرهنگ و نگاه اجتماع خودش می‌تواند آزادی را تعریف کند و به واژه آرادی معنا ببخشد.

سوسوسیالیسم در دیدگاه تروتسکی، جامعه‌گرایی در مقابل لیبرالیسم فردگرایی و اصالت جامعه در مقابل اصالت فرد است
که آرمان آن عدالت اقتصادی و مساوات است.

واژه آرمان توسط ماکس وبر مورد تأکید قرار گرفت که آرمان را درباره کُنش دین، اقتصاد و جامعه به کار می‌برد.

در جامعه آرمانی مارکس همه فعالیت می‌کنند و همه مساوی برداشت می‌کنند. دلیلی برای تفاوت کارگر و سرمایه‌دار پزشک یا دهقان نیست. همه با هم برابر هستند و به اندازه نیاز خود برداشت می‌کنند و کسی زیاده‌خواه نیست.

به گفتهٔ مارکس تاریخ سراسر ظلم است و تنها آگاهی است که سبب‌ برابری می‌شود.
ظلم کارفرما برکارگر، ظلم مرد بر زن و ظلم برده‌دار بر برده از این قبیل اند.

از منظر تروتسکی سرعت تغییر باعث فروپاشی جامعه می‌شود؛ در نتیجه اصلاحات در هر جامعه‌ای به صورت قدم به قدم ماندگارتر است، تا اینکه با سرعت پیش برود.

تروتسکی در باب آزادی زن نیز صحبت کرده است. اعتقاد بر این است که ابتدا آموزش و مهارت لازم و نوعی بسترسازی برای آزادی زنان در جامعه باید صورت بگیرد. به عبارت دیگر زنان باید توانمند و آگاه شوند تا بتوانند مطالبات خود را درخواست کنند و در موقعیت‌های اجتماعی و سیاسی قرار بگیرند و اینکه فرهنگ و توان جامعه در این مورد تأثیرگذار است.

البته سوسیالیسم در کشور روسیه به شکست منجر شد و بعدها بر اساس تغییراتی که صورت گرفت جامعه به سمت و سوهایی کشیده شد

درباره انقلاب سوسیالیستی باید گفت به خودی خود سوسیالیسم را به وجود نمی‌آورد؛ بلکه تنها شرایطی را می‌آفریند که امکان ساختن سوسیالیم را فراهم سازند. در این باره می‌توان به کشورهایی چون نوروژ، سوئد، سوئیس و هلند اشاره داشت که ترکیبی از سوسیالیسم و لیبرالیسم هستند و تا حدودی توانستند طبق نظریه مارکسیسم اقدام نمایند. در واقع همان رفاه و آسایش در این کشورها مقدمه یک نظام سوسیالیستی است که در جامعه شکل گرفته است.

در جامعه بی‌قواره همه ضرر می‌کنند؛ حتی آقایان نیز دچار مشکل و مورد خشونت قرار می‌گیرند. برای کل مشکلات ارتباط صحیح یعنی خودشناسی در گام اول و در وهله بعد شنیدن و پذیرفتن نظر ارجح و بهتر می‌تواند کمک کند (دیگرشناسی). بنابراین مهم است که بتوانیم این آگاهی را در مورد روان و شخصیت خود داشته باشیم.