دوره‌های مدرسۀ مطالعات هویت, مدرسۀ مطالعات هویت

سلسله درس‌گفتار ایلخانیان و هویت ایرانیان

سلسله درس‌گفتار ایلخانیان و هویت ایرانیان

سلسله درس‌گفتار ایلخانیان و هویت ایرانیان

سلسله درس‌گفتار ایلخانیان و هویت ایرانیان

سلسله درس‌گفتار ایلخانیان و هویت ایرانیان

مدرسه مطالعات هویت باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

سلسله درس‌گفتار
ایلخانیان و هویت ایرانیان

مدرس:
مهران بشارت غازانی
دانشجوی دکتری تاریخ قرون میانه دانشگاه مرمره


پاییز ۱۴۰۳ | ۴ جلسه | فقط آنلاین

ایلخانیان بخش مهمی از تاریخ میانه ایران را شکل می‌دهند. آنها نه تنها در ایران که در جهان اسلام تغییرات بنیادینی به وجود آوردند. شاید بتوان در کنار موج اسلامی از موج ترکی-مغولی ایلخانی در اوراسیا و حتی اروپا یاد کرد. این بخش از تاریخ نه تنها ما را با جهان پیوند داد بلکه عناصری ماندگار نیز در هویت ایرانی به یادگار نهاد. رویکرد غالب اما ایران ترکی-مغولیِ ایلخانی را دوره‌ای سیاه می‌داند. در قرائت ایدئولوژیک از تاریخ ایران که با تاریخ مدارس مدرن عجین شده است اثری از شناخت امانتدارانه این دوره وجود ندارد.

در همین بستر شناخت امانتدارانه تاریخ که بی‌شک با ایستادن یا تلاش برای ایستادن در نقاط متفاوت است، مناظر متفاوت تاریخی روی خواهد نمود و تلاش خواهد شد امکان‌های اینکه گذشته دقیقا چه بوده‌ است در اختیار امروز و آینده قرار بگیرد. در همین راستا مدرسه مطالعات هویت در نظر دارد با دعوت از آقای مهران بشارت‌ غازانی، دانشجوی دکترای تاریخ میانه در دانشگاه مرمره گامی در احیای تاریخ امانتدارانه بردارد.

ایشان در جلسه اول ایران به دوران قبل از حمله مغول و ایران در زمان حمله مغول خواهد پرداخت و اینکه ایران پیش از حمله مغول چه وضعیتی داشت، جایگاه و تاثیرات سلاجقه در ایران چگونه بود و پس از آن به خوارزمشاهیان و حمله مغول اشاره خواهد شد.

آقای غازانی در جلسه دوم به سهم ایرانیان در تشکیل حکومت ایلخانی و ایلخانیان در هویت ایرانی خواهند پرداخت.

در جلسه سوم با تمرکز بر غازان خان (سلطان محمود) و سلطان اولجایتو (سلطان محمد) که آغاز دوره اسلامی و امپراتوری ایلخانی است، به چگونگی مسلمان و شیعه شدن الجایتو و نزدیک شدن ایلخانیان با آمال مذهبی ملت ایران، همراه شدن فرهنگ و هویت و تقویت آثار ایلخانی در ایرانیان اشاره خواهد شد.
در جلسه چهارم و پایانی به اضمحلال ایلخانی و تاثیرات این دوره در سیاست، فرهنگ و هویت ایرانیان تا به امروز پرداخته خواهد شد.