.
گروه جامعهشناسی دین انجمن جامعهشناسی ایران با همکاری مدرسه مطالعات دین باشگاه اندیشه برگزار میکند:
نشستِ
دین در مواجهه با تأمین اجتماعی
با حضورِ
علیاشرف فتحی (امکانسنجی نظام تأمین اجتماعی در فقه شیعه)
صادق پورعبادی (آیا فقه اسلامی میتواند پاسخگوی نیازهای امروز در زمینه تأمین اجتماعی باشد؟)
محمدباقر امتی (نهاد دین و مسأله رفاه اجتماعی در دنیای معاصر)
چهارشنبه ۲۳ خرداد ۱۴۰۳
ساعت ۱۸:۳۰
دربارهٔ نشست دین در مواجهه با تأمین اجتماعی
موضوع تأمین اجتماعی یکی از شاخصهای مهم دولت رفاه و سنجش شایستگی دولت در جوامع دموکراتیک است. همین موضوع در انتخابات کشور آمریکا موجب تحولاتی در میزان آرای کاندیداهاست. از سوی دیگر تامین اجتماعی را به عنوان یکی از مسائل مستحدثه فقهی شناختهاند، هرچند در ادبیات دینی روایاتی در خصوص تامین و حمایت از سالخوردگان، از کار افتادگان و معلولان وجود دارد. تأمین اجتماعی از منظر جامعه شناختی محدود به حقوق و یارانههای پس از پایان دوران خدمت نیست بلکه حوزههای گوناگون فردی و اجتماعی سیاسی را هم در بر میگیرد.
یکی از چالشهای بزرگ دولتها در دستکم دهه اخیر در ایران نیز مسئله صندوقهای بازنشستگی و روزآمد کردن حقوق دریافتی آنان است. تصویب افزایش سن بازنشستگی در مجلس شورا نیز نشان میدهد که برخی از تصمیم سازان تصور میکنند حقوق بازنشستگان یک صدقه دولتی است و توجه ندارند که در واقع پول امانی خود شهروندان است که سرمایهگذاری شده و باید به نرخ روز به آنان برگردانده شود اما این قبیل مصوبات در کل نشانگر یک رویکرد معیوب و چالشبرانگیز درباره مسئله تأمین اجتماعی است.
برخی، رویکرد معیوب فوق را ناشی از حکومت دینی و فقه سنتی میدانند، برخی ادله دینی در حمایت از تأمین اجتماعی اقامه میکنند و برخی هم این موضوع را در قلمرو مباحات میدانند که حکومت با هر ماهیتی (دینی یا عرفی و سکولار) موظف به پشتیبانی از آن است.اما به واقع موضع دین در مواجهه با مسئله تأمین اجتماعی به معنای عام آن چیست چیست؟ در این نشست قرار است از ابعاد مختلف به این موضوع بپردازیم.
فایل شنیداری نشست را از اینجا بشنوید.
فایل دیداری نشست را از اینجا ببینید.