کلاس‌ها, کلاس‌ها-مدرسه مطالعات دین, مدرسه مطالعات دین, مدرسه‌ها

تاریخ انگاره‌ی تحریف قرآن در تشیّع نخستین

تاریخ انگاره‌ی تحریف قرآن در تشیّع نخستین

تاریخ انگاره‌ی تحریف قرآن در تشیّع نخستین

تاریخ انگاره‌ی تحریف قرآن در تشیّع نخستین

تاریخ انگاره‌ی تحریف قرآن در تشیّع نخستین

🔰 مدرسه «مطالعات دین» باشگاه اندیشه برگزار می‌کند:

📚 تاریخ انگاره‌ی تحریف قرآن در تشیع نخستین
🔸 با ارائه‌ی دکتر سید محمدهادی گرامی (عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)

📆 دوشنبه‌ها از ۲۴ بهمن تا ۱۵ اسفند ۱۴۰۱
🕖 ساعت ۱۷ تا ۱۸:۳۰

🗂 تعداد جلسات: ۴ جلسه
🧮 هزینه دوره: ۲۰۰.۰۰۰ تومان
🌐 وضعیت تشکیل: حضوری و مجازی

🔍 برای اطلاعات بیشتر و ثبت‌نام:
🔸 پیام در تلگرام: ۰۹۲۰۶۴۸۰۷۱۷
🔹 نام کاربری تلگرام: مدرسه‌های باشگاه اندیشه
🔸 تماس با شماره تلفن: ۰۹۱۰۹۳۷۴۰۷۷ – ۰۲۱۶۶۴۸۰۷۱۷

💬 درباره‌ی دوره: سیدمحمدهادی گرامی

آیا قرآن تحریف شده است؟ به نظر می‌رسد پاسخ به این پرسش روشن باشد، اما از دیرباز ذهن بسیاری از اندیشمندان و مسلمانان را به خود مشغول کرده است. پاسخ به این پرسش در سنت‌ها و مذاهب مختلف اسلامی یکسان نبوده است؛ به‌ویژه در سنت‌های شیعی که با چالش‌های بیشتری نیز روبه‌رو بوده است. به‌دلیل همین موقعیت چالش‌برانگیز است که در دوره پیشامدرن «باور به تحریف قرآن» تقریباً مهم‌ترین اتهامی بود که از سوی دیگر مذاهب اسلامی به خصوص جریان‌های بنیادگرا و سلفی به شیعه مطرح می‌شد. در دورۀ معاصر خاورشناسان به دلیل سیطره‌ای گفتمانی که بر مطالعات اسلامی یافتند، تلاش کردند ریشه‌های این اتهام را برای بار دیگر برجسته سازند.

از زمانی که ایگناس گلدزیهر به بررسی رویکردهای شیعه به قرآن پرداخت تا به امروز، همواره یک گرایش اصلی در بررسی نگاه شیعه وجود داشته و این خط توسط خاورشناسان مختلف دنبال شده است. براساس این خوانش کلیشه‌ای که توسط خاورشناسان ارائه شده، تشیع نخستین تا سده‌ی سوم هجری به تحریف قرآن باور داشت؛ این باور با آغاز دوره آل‌بویه و نزدیک‌شدن شیعیان به هسته قدرت خلافت اسلامی کم‌کم به حاشیه رانده شد.

این درس‌گفتار تلاش می‌کند تا با رویکرد تاریخی به انگارۀ «تحریف‌القرآن»، تاریخ عقیده‌ی کهن شیعه و امامان در قبال متن قرآن را بازکاوی کند و نشان دهد فهم تاریخی این انگاره در نهایت راهی میانه را با دوری از هیاهوهای رایج جدلی و شرق‌شناختی ‌پیش‌روی ما می‌نهد. این درس‌گفتار، گام‌به‌گام و با بررسی تفصیلی و عملی متون، دانش‌پژوهان را تا دستیابی به نتیجه‌ی نهایی همراهی خواهد کرد.